© 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου 2007-2024

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Εορτή Παμμεγίστων Ταξιαρχών

   Τον ιερό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στα Καλύβια επισκέφτηκαν σήμερα Τρίτη 8 Νοεμβρίου  οι μεγάλες τάξεις του Σχολείου μας, Ε' και ΣΤ', με τη συνοδεία της σημαίας για να τιμήσουμε την ημέρα μνήμης τους.

   Είναι το τελευταίο Βυζαντινό μνημείο στην περιοχή μας από την προ της Φραγκοκρατίας (1204) εποχή.

    






Αφού τελείωσε η θεία λειτουργία, είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στον ιερό χώρο και να γνωρίσουμε την ιστορική, αρχιτεκτονική και θρησκευτική αξία της βυζαντινής εκκλησίας, της οποίας η κατασκευή ανάγεται στα τέλη του 12ου αιώνα μ.Χ.

   Κατά τη γνώμη του Καθηγητή Ν. Μουτσόπουλου, που έχει δημοσιεύσει ειδική μελέτη στο Αρχείο Ευβοϊκών Μελετών, έχει κτιστεί τον 12ο αιώνα και σύμφωνα με άλλες χρονολογημένες εκκλησίες με τις οποίες  παρουσιάζει ομοιότητες, την τοποθετεί γύρω στο 1170 μ.Χ.

 Στο κέντρο της αίθουσας και πλησιέστερα προς το Ιερό τέσσερις ραδινές μαρμάρινες κολώνες στηρίζουν τον τρούλο του Ναού. Το ύψος τους με τις βάσεις και κιονόκρανα φτάνει τα τρία μέτρα. Και όπως με τη διάταξη τους σχηματίζουν ένα ορθογώνιο τούτο γίνεται κανονικό τετράγωνο εφ' όσον απέχουν 3 μέτρα η μία κολώνα από την άλλη.

Η στέγη όπως σε πολλές βυζαντινές εκκλησίες έχει σχήμα σταυρωτό με επίκεντρο τον τρούλο απ' όπου ξεκινάνε τέσσερις σελλοειδείς σκεπές, δύο μικρότερες προς Βορά και Νότο και δύο μεγαλύτερες προς Δυτικά και Ανατολικά.

  Ο ιερέας του ναού, Γεώργιος Βλάχος,  μας έδειξε την ιερή τράπεζα, η οποία είναι κατασκευασμένη εξ ‘ολοκλήρου από μάρμαρο , τις τέσσερις μαρμάρινες κολόνες ιωνικού ρυθμού που στηρίζουν τον τρούλο του ναού και την μοναδική σωζόμενη τοιχογραφία με την απεικόνιση του Παντοκράτορα, όλα δημιουργήματα της βυζαντινής περιόδου.   

Η σημερινή επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια νέων αναλυτικών σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών στην κατηγορία: Βιωματικές Δράσεις

          Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες  και του Χρόνου!!!
Οι μαθήτριες και οι μαθητές  του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου

Συνολικές προβολές σελίδας

eSafety

Ντοκιμαντέρ: Επαγγελματικές ευκαιρίες στην Κάρυστο

Ντοκιμαντέρ: "Κάρυστος 1821"

Ο Πόλεμος των Γενεών (Ταινία)

O Mορμόλης (Ταινία }

Θεατρικές παραστάσεις